29 maart 2023:  
Coalitie Leefstijl in de Zorg van start!

Zet in op gezonde leefstijl!

Van steeds meer ziekten is namelijk duidelijk dat leefstijl een belangrijke rol kan spelen in de behandeling en/of het herstel. Niet alleen diabetes type 2, waar 1,2 miljoen Nederlanders mee te maken hebben, ook hart- en vaatziekten (1,7 miljoen mensen) en obesitas zijn voorbeelden. Maar ook in de behandeling van kanker, maag-, darm-, en leveraandoeningen en dementie. Reden te meer om leefstijl standaard, en waar nodig vergoed, onderdeel van de behandeling te maken. Leefstijlinterventies verdienen een gelijkwaardige plaats in de curatieve zorg, naast bijvoorbeeld medicatie en medische ingrepen.

De Coalitie Leefstijl in de Zorg wordt gevormd door partijen die actief zijn in en rondom het vakgebied leefstijl in de zorg. Vanuit de praktijk, beleidsmatig, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier. De coördinatie van de coalitie is in handen van TNO; inhoudelijk wordt de coalitie georganiseerd samen met Patiëntenfederatie Nederland, NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra) en vereniging Arts & Leefstijl. ZonMw start een onafhankelijk onderzoeksprogramma dat aansluit bij de missie van de Coalitie.

Onze directeur-bestuurder Dianda Veldman kijkt uit naar deze samenwerking: ‘Een verandering in leefstijl kan ervoor zorgen dat patiënten meer gezondheid en kwaliteit van leven ervaren. En het geeft ze de kans zelf meer regie te pakken. Patiënten praten nog te weinig met hun behandelaar over wat leefstijl voor hen kan doen. Soms gaan ze zelf op zoek en kiezen ze voor niet zinvolle leefstijlinterventies. Met deze coalitie willen we mensen bewust maken van leefstijl als behandeloptie, hen begeleiden naar zinvolle leefstijlinterventies en de tools geven hier zelf mee aan de slag te gaan of hierover in gesprek te gaan met hun zorgverlener. Alleen door patiënten te betrekken kan deze coalitie een succes worden. De ondersteuning op het gebied van leefstijl moet bij hún leven passen. Alleen dan is het mogelijk dag in, dag uit een gezonde leefstijl vol te houden.’

Wil je coalitie volgen?

>> Kijk dan hier op hun site