13 april 2022:  
Koning spreekt mensen met een kwetsbare gezondheid over hun leven na coronatijd

Opengaan van samenleving na corona is voor veel mensen een bedreiging

Voor grote groepen mensen betekent het weer opengaan van de samenleving na corona een bedreiging voor hun gezondheid. Voor mensen die in verband met hun aandoening of beperking geen vaccinatie kunnen krijgen of bij wie een vaccin niet werkt. Of mensen bij wie de onderliggende aandoening zo ernstig kan opleven bij een coronabesmetting dat het levensbedreigend kan zijn. “Ik ben bang dat oude MS-klachten weer opleven, met alle risico’s van dien”, zei Margot tegen de Koning. En Corina: “Ik kan mezelf niet beschermen. Ik krijg beademing en kan geen mondkapje dragen als ik naar buiten ga.”

Meedoen is tegenwoordig een uitdaging voor ons

Ze moeten telkens weer uitleggen waarom zij een mondkapje dragen als ze naar buiten gaan, of willen dat anderen dat doen. Opdat ook zij kunnen meedoen. “Vroeger ging ik naar sport kijken en met de jongens in de kantine een biertje drinken. Dat kan niet meer”, zei Dick tegen de Koning.

De Koning toonde begrip voor de problemen waar mensen tegenaanlopen. Hij stelde dat meedoen voor deze kwetsbare mensen moeilijker is dan de buitenwereld misschien denkt. Waarop studente Claire zei dat het emotioneel heel zwaar is om steeds weer te moeten verdedigen waarom zij aan sommige activiteiten niet kan meedoen. “Er is minder begrip en bewustzijn voor kwetsbare studenten.”
En Margo: “De regels zijn overal heel verschillend. Ik werk in een ziekenhuis en op de universiteit. In het ziekenhuis draagt iedereen beschermingsmiddelen, maar in de universiteit niemand. Ik vraag me telkens af: ga ik zeggen dat ik zo niet mee kan doen? Of blijf ik dan maar thuis, terwijl ik eigenlijk ook naar een borrel wil gaan.” En Eva: “Meedoen is tegenwoordig een uitdaging.”